Διαγωνισμός Μαγειρικής

syntagesΤην Τρίτη 6 Νοεμβρίου οι μαθητές του ΣΤ΄2 διοργάνωσαν στην αίθουσα του τμήματός τους «Διαγωνισμό Μαγειρικής», στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας «Συνταγές μαγειρικής». Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος συμμετείχαν, ατομικά ή ομαδικά, με δικές τους συνταγές. Υπήρχε ποικιλία φαγητών που δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν από όλους τους διαγωνιζόμενους. Τελικά αποφασίστηκε το «Βραβείο Καλύτερου Μάγειρα» να απονεμηθεί σε όλα τα παιδιά του ΣΤ΄2 για την προσπάθειά τους, τη συμμετοχή και για το καλό γευστικό αποτέλεσμα!!! 

 

 

ΚΕΦΤΕΔΕΣclip_image002

Υλικά

800 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό

3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα

1 ώριμη και σφιχτή ντομάτα τριμμένη                

2 κ.σ. ξίδι από κρασί

3 κ.σ. ούζο

1 αυγό

1 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλεύρι για το τηγάνισμα

 

 Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι και το ούζο. Το ξίδι και το ούζο θα σπάσουν τις ίνες του κιμά και θα αφρατέψουν τα κεφτεδάκια. Κάνουμε μια λακκούβα στον κιμά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ψωμί μουσκεμένο και τριμμένο. Τρίβουμε τα κρεμμύδια πάνω στον κιμά γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους στη ζύμη. Τρίβουμε και τη ντομάτα, σπάμε το αυγό, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά το μείγμα του κιμά, μέχρι να μην έχει πια σβόλους και να έχει αφρατέψει καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 30΄. Όσο παραπάνω τον αφήσουμε τόσο πιο ωραία θα μοσχοβολάνε οι κεφτέδες. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες (βουτάμε τα χέρια σε ούζο για να μην κολλάει ο κιμάς) και τους πατάμε να γίνουν πλακέ ανάμεσα στις παλάμες. Τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε, πάντα σε ελαιόλαδο, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και χωριάτικη σαλάτα.                                                                                            

ΚΑΛΗ  ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ!!!!!!!                                                                                          

Ιάκωβος Κουκιάς

 


ΛΑΖΑΝΙΑ

clip_image004Τσιγαρίζουμε  τον κιμά  με σκόρδο  και  κρεμμύδι. Μετά  ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι, κανέλλα  και τον χυμό  ντομάτα, ανακατεύουμε και σιγoβράζουμε για 10 λεπτά.

 Σε ένα ταψί  βάζουμε μια στρώση λαζάνια. Μετά μόλις  ψηθεί ο κιμάς, ρίχνουμε μια στρώση στα λαζάνια, ρίχνουμε τυρί μακαρονιών, μετά βάζουμε άλλη μια στρώση λαζάνια και ξανά κιμά. Φτιάχνουμε κρέμα μπεσαμέλ, την περιχύνουμε πάνω απ΄ τον κιμά και το βάζουμε στο φούρνο για  10 λεπτά .

 Καλή σας όρεξη !!!

Φίλιππος Κιούκαλης

Μιχάλης Κλούβας

Μακαρόνια Picolino με σάλτσα κεφτεδάκια!!!clip_image006

 

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια θα χρειαστούμε:

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι

1 αυγό

1 κούπα μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιές

1 κουταλιά ρίγανη

1 κουταλιά ούζο                                 

αλάτι και πιπέρι

Σάλτσα

3 κουταλιές τομάτα πελτέ

3 κουταλιές λάδι

αλάτι

βασιλικός

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη τον κιμά, από πάνω βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα πλάθουμε. Μετά τα τηγανίζουμε. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα και ρίχνουμε τα κεφτεδάκια. Βράζουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε.

 

Καλή σας όρεξη!!!

Θέμης Κυρτάσογλου

Νίκη Γκρέκο

 

 

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ

 

clip_image008Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια βίδες 

198 γραμ. χοιρομέρι

198 γραμ. μορταδέλα

1 ντομάτα

1 αγγούρι

300γραμ. τυρί gouda

Μισό βάζο μαγιονέζα

Και ό,τι άλλο θέλετε

 

 

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα μακαρόνια και αφού τα σουρώσουμε κόβουμε το χοιρομέρι και τη μορταδέλα. Μετά κόβουμε τη ντομάτα και το αγγούρι. Έπειτα τρίβουμε το τυρί. Όλα αυτά τα ρίχνουμε στο μπολ  με τα μακαρόνια και ρίχνουμε το καλαμπόκι, τη μαγιονέζα και ό,τι άλλο θέλετε και τα ανακατεύουμε. Μετά το βάζουμε στο ψυγείο και το διατηρούμε σε αυτό.

 

Καλή σας όρεξη!!!!

Ελευθερία Μαραγκίδη

Ιωάννα Κονόμι

 

 

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

clip_image010

ΥΛΙΚΑ

 

1κ. ΠΑΤΑΤΕΣ

500γρ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ       

1 ΚΟΥΤΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΤΥΡΙ ΡΕΓΚΑΤΟ ή ΤΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΣΑΣ

ΑΛΑΤΙ,ΠΙΠΕΡΙ

1 ΚΥΒΟ KNORR ΚΟΤΑΣ

ΣΚΟΡΔΟ ( ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΡΟΔΕΛΕΣ.ΤΙΣ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΝΟΥΜΕ. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΣΗ ΚΟΥΠΑ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ KNORR ΚΟΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΧΥΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ. ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΥΡΙ. ΤΟ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 250 ΣΤΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ ΓΙΑ 3/4 ΜΕ 1 ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ



 

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το ?Διαγωνισμό Μαγειρικής?