Γενικές

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

                       scedia1            scedia2

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ2 Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής με τη δασκάλα τους Ιωάννα Παπανικολάου συμμετείχαν στον 1ο διαγωνισμό παιδικού σκίτσου του περιοδικού « σχεδία » στα τέλη Σεπτέμβρη 2021.

Η « σχεδία » είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες.


Η « σχεδία », όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Για τον διαγωνισμό παιδιά ηλικία 5-12 ετών κλήθηκαν να αποτυπώσουν σε εικόνες τι σημαίνει για εκείνα η λέξη «σπίτι». Το παιδικό σκίτσο που κέρδισε τις καρδιές της κριτικής επιτροπής θα κοσμήσει το εξώφυλλο του τεύχους #96 (Ιανουάριος 2022).Οι συμμετοχές άγγιξαν τις 1.600. Όπως σημειώνει και η γραφίστρια της «σχεδίας» μας και μέλος της κριτικής επιτροπής Κορίνα Πριμηκυρίου « συγκινήθηκε από τα χρώματα και τις ιδέες των παιδιών », ενώ δεν έκρυψε τη στενοχώρια της « που δεν θα έπαιρναν βραβείο όλα τα σκίτσα ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης θεωρεί «πως όλα τα σκίτσα θα μπορούσαν να γίνουν εξώφυλλα. Οι δουλειές των παιδιών ήταν εξαιρετικές κάτι που έκανε πολύ δύσκολη την επιλογή των έργων».
Ανακοινώθηκαν τα ονόματα 20 φιναλίστ. Δύο από τα 20 παιδιά είναι μαθήτριες του 1ου ΔΣ Κρεμαστής, οι μαθήτριες Καραμποΐκη Ευγενία-Τσαμπίκα και Κοντομανώλη Σταματία. Οι μαθήτριες μαζί με τους υπόλοιπους φιναλίστ θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της « σχεδίας ».
Όλα τα παιδιά που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού θα πάρουν δώρο ένα σχολικό σακίδιο με εκπαιδευτικό υλικό, υλικά ζωγραφικής και όχι μόνο. Το σκίτσο που θα κοσμήσει το τεύχος του Ιανουαρίου θα δημοσιευτεί την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου.
Η Δ/ντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου συγχαίρουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό καθώς και την εκπαιδευτικό κ. Ιωάννα Παπανικολάου που ενίσχυσε όλη αυτήν την προσπάθεια . Μέλημα και στόχος είναι να δώσουμε στους μαθητές μας γνώση αλλά και κίνητρα για δράσεις πέρα και έξω από τα στεγανά του σχολείου.